Dan Filozofskoga fakulteta u Rijeci – Digitalna humanistika na Filozofskom fakultetu u Rijeci

Dan Filozofskoga fakulteta u Rijeci – Digitalna humanistika na Filozofskom fakultetu u Rijeci

U tjednu Dana Fakulteta od 7. do 9. svibnja 2019. predstavit će se virtualna platforma te projekti iz područja digitalne humanistike u sklopu programa Digitalna humanistika na Filozofskom fakultetu u Rijeci:

Digitalna platforma Topoteka – lokalna povijest, zajednička priča

Topoteka Rijeka: https://rijeka.topoteka.net/

Topoteka Rijeka virtualni je zavičajno-povijesni arhiv Rijeke u kojemu su okupljeni raznovrsni povijesni izvori raspršeni u privatnim, lokalnim pa i zaboravljenim zbirkama. Topoteka Rijeka sadrži digitalizirane sadržaje iz povijesti Rijeke kao što su fotografije, dokumenti, tiskovine, AV zapisi itd., a koji su predstavljeni i opisani uz pomoć interaktivnih IT alata.

Topoteka Rijeka nastaje u suradnji s baštinskim i obrazovnim ustanovama, arhivima, muzejima, knjižnicama, školama, fakultetima, povijesnim, kulturnim i zavičajnim udrugama, cjelokupnom lokalnom zajednicom te zaljubljenicima u zavičajnu povijest. U digitalnom okružju Topoteka okuplja zainteresirane ustanove i pojedince koji žele istražiti lokalnu povijesti, razviti kulturu sjećanja te pridonijeti očuvanju i prezentaciji riječke povijesti, baštine te kulturnoga identiteta Rijeke.

Predstavljanje EmocNet platforme

Laboratorij za istraživanje kulturne složenosti prikazat će rezultate istraživanja i sučelje za istraživanje korpusa Parlamentarnih rasprava metodama digitalne humanistike:  http://emocnet.uniri.hr/

Voditelj: Benedikt Perak

Predstavljanje projekta Frankostrukcija. Istraživanje i rekonstruiranje književnopovijesnoga i kulturnoga kruga Alpe – Jadran u ranom novom vijeku u kontekstu djelovanja plemićkih obitelji Frankopana metodama digitalne humanistike: http://frankopani.uniri.hr/

Voditeljica: Saša Potočnjak