Transkribus

Transkribus

Transkribus: optičko prepoznavanje znakova rukopisnih tekstova

S obzirom na metodologiju istraživanja i primjenu alata digitalne humanistike na projektu Frankostrukcije članica je istraživačke grupe doc. dr. sc. Saša Potočnjak sudjelovala 18. listopada 2018. godine na radionici ”Transkribus: optičko prepoznavanje znakova rukopisnih tekstova”.

Transkribus je dio istraživačke infrastrukture za automatsko prepoznavanje općenito znakova teksta (rukopisnih i tiskanih). Transkribus je moguće opisati i kao ”priručnu platformu za automatsko prepoznavanje, transkripciju i pretraživanje povijesnih dokumenata.” U prvom je redu namjenjena korisnicima koji se bave ”transkripcijom tiskanih i rukopisnih dokumenata, u prvom redu istraživačima humanističkih znanosti, arhivistima, informatičarima te općenito stručnjacima.”

Predavanja su održali (Sveučilište u Zagrebu, Rektorat (9-12h) :

Dr. Sebastian Colutto (University of Innsbruck): Transkribus: Revolutionising Access to Historical Documents,

Dr. Louise Seaward (University College London): Transkribus: A virtual research environment for the automated recognition and transcription of historical documents.

Praktični dio radionice održan  je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (A-212a, 14-17h).

Radionica se održala u okviru suradnje projekta “Digitalizacija arhivskog gradiva u Arhivu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i razvitak digitalne humanistike (DAFF)” i ICARUS-a Hrvatska.

Transkribus is funded by the European Commission as part of the READ project.